Бъз Това е бъз – черен бъз, от който се прави сироп от черен бъз.

Често, когато сме в къщата ни в Еленския балкан, обичаме да обикаляме околността. Всеки път откривам нови неща, които природата е създала. Днес, 6ти септември 2015 след кратка разходка успяхме да наберем тези гроздове за по-малко от 15 минути.

Сокът от това растение е много полезен, но трябва да се внимава с употребата му. Важно е зърната на бъза да са напълно узрели и да не се използват зелени такива.

След измиване на гроздовете, зърната се отделят – с вилица или на ръка, като в голям буркан се нареждат ред зърна от бъз, ред захар. След около 18-20 дена, получената смес се прецежда през цедка с марля и получения сироп се затваря в тъмни бутилки за съхранение.

Внимаваме да не попаднат зърна от бъза в шишетата. Сиропът се приема по една супена лъжица сутрин преди хранене, а за децата по една чаена. Така се подсилва имунитета през есенно зимния период – ноември-февруари. Някои препоръчват да има прекъсване от около десетина дни, преди ново продължение на консумацията. Също и удвояване на дозата по време на грипни епидемии.

Надяваме се тази рецепта, която научихме от местни жители на село Лазарци в Еленския балкан, където се намира частна къща за почивка Вила Релакс да ви бъде полезна.

А ако желаете да съчетаете вашата почивка и набавянето на полезния сироп, можете да наемете вилата в този период на годината. Желаем ви усмихнати дни.

 

публикувана 2015-09-06
категория полезно
автор: къща еленски балкан

Сироп от черен бъз
5 (100%) 18 votes
Сироп от черен бъз
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Tagged on: