Традиционният ежегоден празник на Еленския бут се състоя на 14.11.2015 година.

И за да бъдем точни и да няма неразбрали, както някои странни изказвания, че Еленския бут се прави от ….еленско месо, ще го напишем веднъж завинаги. Еленският бут се прави от свинско месо (от бута на прасето), а се нарича Еленски, защото традиционно се прави в Елена.

И това също е истина – както и да се опитвате да си направите Еленски бут вкъщи, никога няма да успеете да постигнете вкуса. Хората са убедени, че това се дължи на въздуха – чист, планински и от областта на Елена.

Програмата, която община Елена беше подготвила за този празник включваше изпълнения на Веселин Маринов, Габровския духов оркестър и фолклорен състав “Гоце Делчев”. Беше организирана и заря, както забавления и награди на градския пазар.

Рецептата за Еленски бут е лесна, но трябва да се приготви от майстор. Още от отделянето на бута, за да се предпази месото. После се изчиства кожата от козината, като се оставя сланина, която да покрива месото, измива се и се осолява. За осоляването се ползват 25-30 гр. сол на килограм месо. Парчетата се нареждат в постав (специални качета) и се покриват със сол, като така месото предстоява петдесет дена.
След този период на осоляване, те се изваждат и измиват със зелева чорба (армея) и се закачат на проветрива място за съхнене. Те трябва да са предпазени от пряка слънчева светлина и най-добре да са в така наречените мухарници (шкафове, на които страните са със ситна мрежа, непозволяваща на мухи и насекоми да влизат при местото), за да се предпазят от “плюенето на мухи”.

Така изсъхнали, бутовете могат да се се консумират в началото на лятото. Има и такива, които вземат Еленски бут за други краища на България, като го съхраняват в хладилник.

Тези прекрасни снимки са направени от нашия много добър приятел Tim Clinch, който е професионален фотограф, на 15.11.2015 година в град Елена на празника на Еленския  бут.

but3  But2 but1but4

снимки специално за Частна къща Вила Релакс от Tim Clinch Photogrphy

 

публикувана 2015-11-15
категория условия за почивка
автор: къща еленски балкан

Празник на Еленския бут 2015
5 (100%) 2 votes
Празник на Еленския бут 2015
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail